Scroll Top

Druga strana romskih priča: Adelina Sejdić

Ljubav prema jezicima kod gimnazijalke Sejdić Adeline pojavila se još u osnovnoj školi i istu je njegovala znajući već tada da će joj upravo jezici oblikovati budućnost. Kroz djetinjstvo je kročila sa knjigom u ruci, hrabro i neustrašivo.

“Kada je došlo vrijeme za upis u srednju školu, nisam imala mnogo nedoumica. Uspjeh koji sam nosila iz osnovne dozvoljavao mi je izbor koji sam željela pa je odluka pala na Gimnaziju. Tu je ljubav prema jezicima presudila. Nisam imala nikakvih problema tokom školovanja. Naprotiv, imam lijepo iskustvo. Pedagogica u mojoj školi je svjesna sa kakvim problemima se djeca susreću pa mi je otvoreno rekla da mi je na raspolaganju za sve i da se ne ustručavam tražiti pomoć ili savjet.”

Osim engleskog koji govori tečno, Adelina je razvila veliku ljubav prema jeziku i kulturi Južne Koreje. Samostalno je počela učiti osnove i danas već može da razumije jednostavni dijalog.

“Uživam u učenju novih stvari i po prirodi sam jako radoznala. Kada me nešto interesuje, u stanju sam fokus držati pravo dugo dok ne naučim i ne istražim detaljno sve što sam željela znati. Engleski govorim baš dobro, dok Koreanski planiram usavršiti. Njihova kultura mi je fascinantna.”

Porodica je čini sretnom i uživa provoditi vrijeme u krugu najbližih. Posebno voli  Đurđevdan koji njeni obilježavaju svake godine.

“To je praznik koji slavimo dva dana i tokom kojeg se svi okupimo. Đurđevdan je blagdan koji je jedinstven i meni posebno drag. Moja porodica mi je najveća motivacija za ostvarenje svih zacrtanih ciljeva u životu. Oni su moje bogatstvo.”

Adelinin savjet

“Želim vam reći da se trudite i da dokažete da smo svi ravnopravni. Svi smo ljudi od krvi i mesa, ako je čovjek dobar u duši i odgojen, sve predrasude su suvišne.”