2014.

 • Radno osoblje je radilo na realizaciji Programa obilježavanja XX godišnjice: izrađen TV spot, svečana pjesma Udruženja, bilboard na zgradi Udruženja, značke, diplome, jubilarna priznanja, zastavice, i na izradi Almanaha XX godišnjice u ozračju djece i mladih. 
 • U okviru realizacije projekta “Prevazilaženje posttraumatskih posljedica kroz psihosocijalnu rehabilitaciju, rekreaciju i edukaciju za djecu/mlade i roditelje/staratelje” radionice su održane na Igmanu, Vlašiću i u Maglaju.
 • Udruženje je posjetio gospodin Stjepan Mesić, bivši predsjednik Republike Hrvatske i iskazao čestitke za sve ono što je udruženje uradilo u toku dvadeset godina.
 • Na prijedlog Udruženja, Tilman Zulch dobio je zvanje Počasnog građanina Sarajeva 06.04.2014. godine.
 • Završen je digitalni magazin PC Školarac III, autora Mire Pandura.
 • Izvršnom direktoru 17.03.2014. u Barceloni je uručeno priznanje “Graditelj mira 2013”, od Međunarodnog instituta za mir, Barcelona.
 • U posjeti Udruženju bilo je sedam grupa učenika, studenata i nastavnika iz Danske, Italije, Njemačke, Norveške, te Merhameta Njemačke.
 • Smajo Vilić donirao je Udruženju 5.000 KM za obilježavanje XX godišnjice.
 • Najznačajniji uspjeh je – opstanak Udruženja i realizovanje mjesečnih i godišnjeg plana rada kako Upravnog odbora tako i izvršnog organa, odnosno radnog osoblja: Mersihe Turudija i Edina Bećarevića, dvoje zaposlenih po ugovoru (Mehmed Agić i Jovan Divjak) i Emine Pavice.
 • Veoma uspješno je obilježena 20.godišnjica Udruženja (1994.-2014.): XIII redovna skupština, svečana akademija i koncert Sarajevske filharmonije povodom 20 godina postojanja i djelovanja Udruženja. Za realizaciju obilježavanja 20. godišnjice i štampanje Monografije Udruženja  2014. i promotivnog materijala izdvojeno je  41.000  KM, što je dio zaostavštine  rahmetlije Pave Jusufa  Urbana – Ibruljevića.
 • Na svečanostima učestvovali su gosti iz inostranstva, donatori, partneri i prijatelji: Slavica Talbot (Engleska), Rasema Bašić (Švicarska), Enes Penez (Austrija), Hajrudin Isović (Njemačka), Jean Francois Musin (Belgija), Helmut Bauer (Francuska), Michel Pelletier (Francuska), Gerard & Francoise Cardonne (Francuska), Udruženje „Crisalida“ (Španija), Manel Vila (Španija), Jordi Rodri (Španija), Florence La Bruyere (Francuska).
 • U potpunosti smo realizovali projekat „Prevazilaženje posttraumatskog sindroma kroz psihosocijalnu podršku, edukaciju i kreativni razvoj“ sa 30-tero djece i njihovih roditelja iz Sarajeva i Visokog u Sarajevu, na Igmanu, Vlašiću, Mostaru, Boračkom jezeru, Maglaju i Goraždu u ukupnom trajanju oko 250 sati. U saradnji sa Odredom izviđača „Neretva“ Konjic raelizovali projekat „Ljetovanje 2014.“ u kome su učestvovala djeca i mladi iz našeg Udruženja, „Zavoda „Drin“ Fojnica, Udruženja „Oaza“ Sarajevo, Udruženja Roma „Budi mi prijatelj“ Visoko, aktivista Crvenog krsta Novo Sarajevo i Odreda izviđača „Zvijezda“ Vareš.
 • Na svečanoj akademiji dodijeljena su mnogobrojna priznanja zaslužnim članovima, donatorima, sponzorima, partnerima i prijateljima, što je imalo pozitivnog efekta. Udruženje je ostvarilo budžet u visini od 1,100.000 KM od čega je oko 400.000 KM izdvojeno za stipendiranje djece žrtava rata, invalidne djece, djece romske nacionalne manjine, talentovane djece i djece u socijalnim potrebama. Inače, u prethodnih 20 godina stipendirano je 5.705-ero djece i mladih za što je uloženo 5,110.685 KM.

 • Udruženje izdalo Autobiografiju akademika prof. dr Vlatka Dolečeka, koji je donirao 200 primjeraka knjige „Od đaka pješaka do akademika“ za stipendiranje studenata bez roditelja.Povodom dvadesete godišnjice Udruženja štampan je kalendar 2014. pod nazivom „Dvadeset godina u službi djece i mladih“ u 28.000 primjeraka, a čijom prodajom je obezbijeđeno 45 stipendija za djecu i mlade.

“Čovjek obrazovan školom, bez druge literature, nije obrazovan čovjek.” (Antun Gustav Matoš)