2015.

 • Održan je prošlogodišnji nivo stipendiranja s prosjekom 370 stipendista u vrijednosti stipendija od 363.920 KM.
 • 06. aprila na prijedlog Udruženja “Obrazovanje gradi BiH”, Manuel Vila – filantrop i humanista, uposlenik Skupštine Grada Barcelone, promotor Fondacije District City to City i veliki prijatelj Udruženja postao je dobitnik priznanja Počasni građanin Sarajeva.
 •       Ljetovanje na Boračkom jezeru sa 120 učesnika realizovano je od 08. do 16. jula 2015. godine. I ovaj put na ljetovanju su boravili korisnici Udruženja „Oaza“, Zavoda  „Drin“ Fojnica, Crvenog križa Novo Sarajevo, OŠ Mejdan Vareš, ORI „Budi mi prijatelj“ Visoko, Udruženja „Mala sirena“ Zavidovići i Odreda izviđača „Neretva“ Konjic. Nažalost, stipendisti Udruženja ne pokazuju dovoljan interes za ljetovanje na Boračkom jezeru. 
 • Učestovali smo u realizaciji projekata drugih organizacija: Međunarodna škola mira u Njemačkoj, sa 6 učesnika te na Festivalu “Falaise a la Page” u Francuskoj sa tri učesnika.
 • U toku godine, ostvarene su planske aktivnosti projekata „Prevazilaženje PTSP-a kroz psihosocijalnu rehabilitaciju i edukaciju“, zahvaljujući desetogodišnjoj podršci CCFD (Comite catholique contra la Faim et pour le Development (Francuska). Radionice realizovane na Boračkom jezeru, Igmanu, Vlašiću i Zenici, dok je jedan dio realizovan u prostorijama Udruženja, a organizovane su posjete pozorištu i kinu.
 • Učestvovali smo u obnovi sportskih dvorana i toaleta u opštinama Srednje i Olovo i ovim školama donirali sportske rekvizite.
 • Projektom Kalendar 2015. – „Lijepo ponašanje – Bonton“   osigurano je 42 stipendija korisničkim grupama, a štampan je u 25.000 primjeraka.
 • Tužna je činjenica da je za stipendiranje u 2015/2016. godini prijavljeno 527 kandidata, a da Udruženje raspolaže sredstvima za 370 stipendija.
 • Stabilnosti i održivosti Udruženja doprinose stalni donatori i prijatelji kao što su: Comite catholique contre la Faim et pour developpment (Francuska),  Emmaus, Sassenage (Francuska), Fond otvoreno društvo BiH, Catholic Relief Services i drugi, kao 353 učlanjenja u Udruženje, te informisanje u sredstvima javnog informisanja, posebno “Oslobođenja” i TVSA.
 • Udruženje je u toku godine posjetilo 12 grupa srednjoškolaca i studenata iz Italije, Francuske, Belgije, US pitomci, Corrado Altran, John Moore, veterani iz Poljske, ministri Vlade Kantona Sarajevo: Muharem Fišo, Elvir Kazazvović i Muharem Šabić,  Fatima Spahović, Julie Biro, Florent Schaeffer, Brigitte Schaller-Shoepf, Tobias Buchler, Edina Rešidović, Branka Pavlović, Međunarodna škola „Pravnik“.
 • Realizovali projekat City to City vrijednosti 40.000 EUR za stipendiranje korisničkih grupa i obnovu Osnovne škole u Olovu.

Bolje je naučiti slušati nego govoriti. (Kineska poslovica)