2016.

 • Stipendirana su 343 đaka i studenta stipendijama vrijednosti 339.290 KM.
 • Osmodnevno ljetovanje na Boračkom jezeru za 105-ero djece i mladih iz Udruženja, Zavoda „Drin“ Fojnica, Udruženja „Oaza“ Sarajevo, Crvenog križa općine Novo Sarajevo, romskog Udruženja „Budi mi prijatelj“  Visoko, Choisy Le Roi Francuska, Ferijalnog saveza Sarajevo, grupe mladih iz Prijedora i članova Odreda izviđača „Neretva“ Konjic
 • Kvalitetno je realizovan projekat “Prevazilaženje posttraumatskog sindroma kroz psihosocijalnu rehabilitaciju, rekreaciju i edukaciju za djecu, mlade i roditelje/staratelje” za majke i djecu žrtava rata iz Sarajeva i Visokog.
 • Počela je realizacija projekta „Malinjak“ u namjeri da se zaposle majke i djeca koja nemaju zaposlenje. Nažalost, mali je odziv volontera za ovaj projekat.
 • Kalendar za 2016. godinu „Stari zanati u BiH“, štampan je 25.000 primjeraka, pri čemu je ostvaren prihod za 36 jednogodišnjih stipendija. Nažalost, veći broj kompanija – ranijih kupaca ove godine se nije odazvao na poziv za kupovinu.
 •   Kroz pojedinačne donacije iz Čikaga, Ciriha, Bosanske Dubice, Švedske, Australije, Japana i Bosne i Hercegovine Udruženje je dobilo dvadesetak stipendija za kalendarsku, odnosno školsku 2016/2017. godinu.
 • Za ovu godinu štampan je kalendar po nazivom „Stari zanati u BiH“ u 25.000 primjeraka. Prodajom je osigurano je 36 stipendija.
 • Vrhunac dosadašnjeg dvadesetdvogodišnjeg postojanja i delovanja Udruženja, njegovih članova, upravnih organa i radnog osoblja je priznanje Grada Sarajeva – Šestoaprilska nagrada, što nas obavezuje da i dalje istrajavamo na ostvarenju misije Djeca žrtava rata-naša trajna briga.
 • Udruženje posjetili: Ibrahim Hadžibajrić, načelnik općine Stari Grad; Muharem Šabić, Muharem Fišo, Elvir Kazazović, Mujo Fišo, ministri u Vladi Kantona Sarajevo; Ali Riza Akbas, generalni direktor Turkish Ziratbank BH d.d. i Andrej Krawczyk, ambasador Poljske u BiH, Elmedin Konaković, premijer i Amela Dautbašić ministrica u Vladi Kantona Sarajevo, Milan Dunović, potpredsjednik Federacije BiH.Sa Fondom otvoreno društvo BiH zaključen dvanaesti ugovor o stipendiranju učenika i studenata romske manjine u školskoj 2016/17. godini i održan okrugli sto sa romskim stipendistima „Učim kako bih postao koristan član društva“.
 • Stabilnosti Udruženja doprinose dugogodišnji donatori i prijatelji, kao što su: Fond otvoreno društvo BiH, Fond-Projekat Pavao Jusuf Urban-Ibruljević, UG Unija veterana JOB DF PIO, CCFD-Terre solidaire (Pariz, Francuska), Emmaus–Grenoble (Francuska), Bud Import–Vendomatik, Grafičar promet i mnogi drugi navedeni u prilogu, kao i novi: Gradovi Barcelona i Girona, i redovni i povremeni članovi Udruženja. Četiri člana Udruženja učestvovali u projektu „Ljetna škola mira“, Poljska.
 • Održana XV skupština Udruženja, usvojena izvještajna i planska dokumenta i izvršene personalne promjene u organima Skupštine.

 • Udruženje posjetila delegacija Barcelone: Raul Romeva i Ruida, ministar vanjskih poslova Katalonije, Manel Vila, počasni građanin Sarajeva i Pere Vila i Fulcara, predsjednik pokrajine Girona u  Kataloniji.

 • Sa Lutrijom BiH zaključen ugovor o kupovini kalendara Udruženja i osiguranju sredstava za 20 stipendija u godini.

Obrazovanje je najmoćnije oružje koje možete upotrebiti da  promenite svet. (Nelson Mandela)