2018.

  • Vetrenjače” Udruženja “Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu” i pored čestog nedostatka vjetra u jedra, zahvaljujući uspješnom radu rukovodnog sistema (Skupštini, Upravnom i Nadzornom odboru), radnom osoblju i značajnom angažovanju  članova, volontera, privrednih subjekata i individua, domaćih i inostranih donatora uspješno završava godišnji plan rada.
  • U toku devet mjeseci 314 osnovaca, srednjoškolaca i studenata svih kategorija (žrtve rata, invalidne, talentovane, romske nacionalne manjine i one u socijlanim potrebama) primilo je stipendije u vrijednosti 316.400 KM.
  • U potpunosti je realizovan projekat “Podrška aktivnostima Udruženja „Obrazovanje gradi BiH“ sa fokusom na prevazilaženju posttraumatskih posljedica kod djece, mladih i roditelja/staratelja” grada Sarajeva, Općine Visoko i od septembra godine Općine Hadžići.
  • Povećan je broj edukativnih projekata u kojima je učestvovalo 65 korisnika, a realizatori su bili volonteri Udruženja.
  • Organizovano je ljetovanje u saradnji sa Odredom izviđača Neretva Konjic za članove Udruženja, „Oaze“ (Sarajevo), Drina (Fojnica), korisnike iz Visokog, Skelana, Križevića, Orahovca i Vareša.
  • U 2018. godini 15 korisnika Udruženja učestvovalo je na međunarodnim  projektima za mlade u Francuskoj, Italiji i Njemačkoj, stičući i proširujući znanja o istoriji, kulturi,  umjetnosti, društvenom životu evropskih zemalja i afirmisanju Udruženja kao nevladine organizacije koja nastoji da djeci i mladima pruži priliku  da se obrazuju na temeljima savremenog evropskog obrazovnog sistema.
  • Štampan je zidni kalendar za 2018. godinu sa motivima lijepog ponašanja u društvu – od kućnog praga, preko ponašanja na ulici, poslu i drugom. Kalendar “Bonton” štampan je u 25.000 primjeraka,  a od ukupnog prihoda od prodatih kalendara izdvojena su sredstva za stipendiranje 23 mladih, korisnika Udruženja. Podatak da je smanjen  broj otkupa  kalendara u odnosu  na prethodne godine ne obeshrabruje  radno osoblje. Mi gradimo vjetrenjače, a ne zidove!! Hvala svima koji su iskazali empatiju prema djeci i mladima koji su korisnici raznih usluga Udruženja.
  • Na godišnjoj Skupštini Udruženja održanoj 23.06.2018. godine, članovi Skupštine usvojili su Statut Udruženja koji predviđa upravljačko-izvršnu strukturu: skupštinu i izvršnog direktora a bez upravnog i nadzornog odbora. Svaki član, svako prema svom opredjeljenju,  doprinio je uspješnom i društveno prepoznatljivom  radu Udruženja.
  • Upravni odbor je podržao formiranje Boračke zadruge „T.E.A“ radi projekta „Malinjak Girona“ koja ulaže velike napore da ovaj projekat zaživi.

 

Učenje bez razmišljanja je prazno, razmišljanje bez učenja je opasno. (Lao Tse)