ESEJ o Udruženju „Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu“ 1994-2019 / 25 godina

28. jula 1994. godine u najtežim danima za građane glavnog grada BiH u njegovom višestoljetnom postojanju 58 građana Sarajeva – intelektualaca, pozorišnih, likovnih i književnih uposlenika, vojnika i policajaca i običnih građana formiralo je Fondaciju/Udruženje „Obrazovanje gradi BiH“, s misijom djeca žrtava rata-naša trajna briga, što je krucijalna vizija koja je razaznala suštinske posljedica rata – razaranja obrazovnih institucija i urušavanje sistema edukacije.
U dvadeset i pet godina rada Udruženje je na svakodnevnoj usluzi djeci žrtava rata, invalidnoj i talentovanoj djeci/mladima, djeci/mladima romske nacionalne manjine i onoj u socijalnim potrebama. Udruženje – otvorenih vrata, u potpunosti je ostvarilo osnovni dio misije – bili smo prvo moralna, a zatim materijalna podrška djeci, mladima i njihovim roditeljima/starateljima u Bosni i Hercegovini.
Udruženje nije na budžetu državnih institucija tako da sredstva za stipendiranje osigurava: kroz članarinu, organizovanje koncerata u humane svrhe, prodajnim izložbama, štampanjem i prodajom godišnjih kalendara (to radimo već 22. godinu) i knjiga, te kroz razne obrazovno-odgojne projekte i donacije privrednih subjekata i indvidualne priloge.

Materijalna podrška iskazana je kroz slijedeće podatke:
Sedam hiljada pedeset i dva korisnika, uključujući 722 djece i mladih romske nacionalne manjine, primili su stipendije u vrijednosti od  6.358.535 KM (≈EUR 3.251.067,32); 1
Četiri hiljade četiri stotine šezdeset i dva korisnika u turističko-edukacijskim projektima boravilo u 18 evropskih država, Kanadi i Urugvaju, te na Boračkom jezeru u BiH, a ukupna materijalna vrijednost putovanja iznosila je  1.177.923 KM (≈EUR 602.262,46) 2 ;
Četrdeset pet hiljada devet stotina i četrdeset devetoro djece i mladih korisničkih grupa primilo je odjeću, obuću, školski pribor, sportsku opremu, poklon pakete i hranu u vrijednosti od 3.451.802 KM (≈EUR 1.764.878,34);
Za devet stotina i četrdeset korisnika, majki i mladih, organizovali smo psihosocijalne radionice u vrijednosti 874.772 KM (≈EUR 447.264,20);
 Udruženje je u oko dvadeset škola u BiH doniralo školska i sportska pomagala, keramičke table, informatičku opremu, knjige školskim bibliotekama te uradilo obnovu školskih zgrada i sportskih dvorana ukupne vrijednosti 402.000 KM (≈EUR 205.539,34);
 Udruženje raspolaže društvenom/sopstvenom imovinom (kuća s baštom, motorna vozila, informatička sredstva i dr.) u vrijednosti preko 684.540 KM (≈EUR 350.000).

Najznačajniji projekti koje je realizovalo Udruženje:
1. Projekat „Podrška aktivnostima Udruženja sa fokusom na prevazilaženje posttraumatskih posljedica djece/mladih i roditelja/staratelja“ (žene Sarajeva, Visokog i Hadžića)
2. Projekat štampanje i prodaja kalendara (22 godine)
3. Stipendiranje iz Fonda „Pavao Jusuf Urban Ibruljević“
4. „S obrazovanjem u budućnost“, stipendiranje djece romske nacionalne manjine
5. Stipendiranje iz Fonda „Tanje Mihać“
6. Stipendiranje iz Fonda „Kemal Hasibović“
7. Malinjak „Girona“
8. Ljetovanje „Boračko jezero“ (uspješna implementacija 16 godina)

Za dvadeset i pet godina njih 58.403 djece, mladih i njihovih porodica koristilo je usluge Udruženja u vrijednosti  12.265.032,00 KM (≈EUR 6.271.011,28).

U Udruženju su zaposlene samo tri osobe.

Sve ovo ostvareno je zahvaljujući velikom broju BH donatora, članova i prijatelja i ne manjem broju donatora i sponzora iz Evrope, SAD i Australije – pojedinaca, grupa, nevladinih organizacija, institucija. Dvadeset i pet godina postojimo i stabilni smo zahvaljujući i Vama. Ponosni smo na činjenicu da ste u Udruženju prepoznali i njegovu humanu bitnost – najvrijedniji od svih kapitala je onaj uložen u čovjeka.

Ponosni smo na činjenicu da smo 06. aprila 2016. godine dobili Šestoaprilsku nagradu Grada Sarajeva u čemu je značajan i Vaš doprinos. Pored ove, nosioci smo i Nagrade Sloboda (Međunarodni centar za mir), Plakete Ministarstva obrazovanja i nauke FBiH, kao i nagrade BH telecoma za ponosne partnere, te preko 70 zahvalnica partnerskih organizacija i škola.

22.juna 2019. godine na veoma svečan način obilježili smo 25 godina uspješnog rada uz koncert gospođe Amire Medunjanin te uz prisustvo prijatelja Udruženja iz 8 evropskih zemalja.

U povodu 25.godišnjice Udruženja JP BH Pošta doo štampali su poštansku marku „25 godina Udruženja Obrazovanje gradi BiH“ autorice Čengić Nađe.