Scroll Top

Diputació de Girona & Udruženje “Obrazovanje gradi BiH” – Laptopi za 20 stipendista

Pandemija COVID-19 uslovila je učenike i studente na rad i učenje od kuće, pa shodno tome i praćenje nastave preko digitalnih platformi. Udruženje “Obrazovanje gradi BiH” je još jednom prepoznalo potrebu stipendista za elektronskim uređajima koji će im olakšati praćenje nastave.

Zahvaljujući podršci vlade regije Girona iz Katalonije (Španija), Udruženje je uspješno doniralo 20 novih laptopa stipendistima. Stipendisti iz Kantona Sarajevo, njih šest, su po uređaje došli lično, dok su ostalim stipendistima paketi dostavljeni putem brze pošte. Stipendisti kojima su paketi dostavljeni putem pošte su nastanjeni u Visokom, Kaknju, Bijeljini, Ilijašu, Zavidovićima, Srebrenici, Gračanici, Brezi, Konjicu, Stocu, Bilalovcu i Zenici.

U ovoj godini tri puta su donirani elektronski uređaji stipendistima, kako bi im se olakšalo školovanje, a od toga čak 55 laptopa pripadnicima Romske nacionalne manjine. Također, u organizaciji Udruženja održana je humanitarna akcija “Za njihove snove” kojom je prikupljeno i podjeljeno 11 uređaja najugroženijim kategorijama. Oficijelni Windows paketi ugrađeni su u sistem laptopa pa su donirani uređaji spremni za upotrebu po primitku.

 Primopredaju laptopa u prostorijama Udruženja pratila je ekipa portala “Udar”. Članak možete pročitati ovdje.