ESEJ O UDREŽENJU

28. jula 1994. godine u najtežim danima za građane glavnog grada BiH u njegovom višestoljećnjem postojanju 58 građana Sarajeva – intelektualaca, pozorišnih, likovnih i književnih uposlenika, vojnika i policajaca i običnih građana formiralo je Fondaciju/Udruženje „Obrazovanje gradi BiH“, s misijom djeca žrtava rata-naša trajna briga, to je krucijalna vizija koja je razaznala suštinske posljedica rata – razaranja obrazovnih institucija i urušavanje sistema edukacije.

U dvadeset i tri godine rada Udruženje je na svakodnevnoj usluzi djeci žrtava rata, invalidnoj i talentovanoj djeci, djeci romske nacionalne manjine i onoj u socijalnim potrebama. Udruženje – otvorenih vrata, u potpunosti je ostvarilo osnovni dio misije – bili smo prvo moralna, a zatim materijalna podrška djeci i mladima u Bosni i Hercegovini.
Udruženje nije na budžetu državnih institucija tako da sredstva za stipendiranje osigurava: kroz članarinu, organizovanje koncerata u humane svrhe, prodajnim izložbama, štampanjem i prodajom godišnjih kalendara (to radimo već 23. godinu) i knjiga.

MATERIJALNA PODRSKA ISKAZANA JE KROZ SLIJEDECE PODATKE

  1. 623 djece i mladih romske nacionalne manjine, primili su stipendije u vrijednosti od 5.736.975 KM.
  2. 4302 korisnika u turističko-edukacijskim projektima boravilo u 18 evropskih država, Kanadi i Urugvaju, te na Boračkom jezeru u BiH, a ukupna materijalna vrijednost putovanja iznosila je 1.099.824 KM (≈562.331,08 EUR);
  3. 45204 djece i mladih korisničkih grupa primilo je odjeću, obuću, školski pribor, sportsku opremu, poklon pakete i hranu u vrijednosti 2.965.330 KM.
  • 725 korisnika, majki i mladih, organizovali smo psihosocijalne radionice u vrijednosti 594.395 KM.
  • Udruženje je u oko dvadeset škola u BiH doniralo školska pomagala, keramičke table, informatičku opremu, knjige školskim bibliotekama ukupne vrijednosti 402.000 KM
  • Udruženje raspolaže društvenom/sopstvenom imovinom (kuća s baštom, motorna vozila, informatička sredstva i dr.) u vrijednosti preko 684.540 KM.

NAJVECI USPIJEH OSTVARILI SMO U

1. Projekat „Prevazilaženje posttraumatskog sindroma kroz psihosocijalnu rehabilitaciju, rekreaciju i edukaciju za djecu, mlade i roditelje/staratelje»

2. Projekat štampanje i prodaja kalendara

3. Stipendiranje iz Fonda „Pavao Jusuf Urban Ibruljević“

4. S obrazovanjem u budućnost – stipendiranje djece i mladih romske nacionalne manjine

5. Stipendiranje iz Fonda “Tanja Mihać”

ZA DVADESET I TRI GODINE NJIH 56.473 DJECE I MLADIHi NJIHOVIH PORODICA KORISTILO JE USLUGE U VRIJEDNOSTI 10.798.524 KM.

Sve ovo ostvareno je zahvaljujući velikom broju BH donatora, članova i prijatelja i ne manjem broju donatora i sponzora iz Evrope, SAD i Australije – pojedinaca, grupa, nevladinih organizacija, institucija. Dvadeset i tri godine postojimo i stabilni smo zahvaljujući i Vama. Ponosni smo na činjenicu da ste u Udruženju prepoznali i njegovu humanu bitnost – najvrijedniji od svih kapitala je onaj uložen u čovjeka. Ponosni smo na činjenicu da smo 06. aprila 2016. godine dobili Šestoaprilsku nagradu Grada Sarajeva u čemu je značajan i Vaš doprinos. Hvala Vam.

Godina dosljednosti

Jubilarna godina

Godina potvrdjivanja

Godina samopouzdanja

Naših devetnaest godina

Godina novih ideja

Godina dosljednosti

Jubilarna godina

Godina potvrdjivanja

Godina samopouzdanja

Naših devetnaest godina

Godina novih ideja