Esej o udruženju

28. jula 1994. godine u najtežim danima za građane glavnog grada BiH u njegovom višestoljetnom postojanju 58 građana Sarajeva – intelektualaca, pozorišnih, likovnih i književnih uposlenika, vojnika i policajaca i običnih građana formiralo je Fondaciju/Udruženje „Obrazovanje gradi BiH“, s misijom djeca žrtava rata-naša trajna briga, što je krucijalna vizija koja je razaznala suštinske posljedica rata – razaranja obrazovnih institucija i urušavanje sistema edukacije.

U dvadeset i šest godina rada Udruženje je na svakodnevnoj usluzi  djeci i mladima žrtava rata, djeci i mladima sa invaliditetom, kao i talentovanoj djeci/mladima, djeci/mladima romske nacionalne manjine i onoj u socijalnim potrebama. Udruženje – otvorenih vrata, u potpunosti je ostvarilo osnovni dio misije – bili smo prvo moralna, a zatim materijalna podrška djeci, mladima i njihovim roditeljima/starateljima u Bosni i Hercegovini.

Udruženje nije na budžetu državnih institucija tako da sredstva za stipendiranje osigurava: kroz članarinu, organizovanje koncerata u humane svrhe, prodajnim izložbama, štampanjem i prodajom godišnjih kalendara (to radimo već 22. godinu), razglednica i knjiga, te kroz razne obrazovno-odgojne projekte i donacije privrednih subjekata i indvidualne priloge.

Materijalna podrška iskazana je kroz slijedeće podatke:
 • Sedam hiljada šest stotina dvadeset i tri godišnje stipendije, uključujući stipendije za 830 učenika i studenata romske nacionalne manjine, u vrijednosti od 6.907.635 KM (≈EUR 3.531.817,69); [1]
 • Četiri hiljade četiri stotine šezdeset i tri korisnika u turističko-edukacijskim projektima boravilo u 18 evropskih država, Kanadi i Urugvaju, te na Boračkom jezeru u BiH, a ukupna materijalna vrijednost putovanja iznosila je 1.176.993 KM  (≈EUR 601.786,96) [2];
 • Četrdeset šest hiljada četrdeset i troje djece i mladihiz korisničkih grupa primilo je odjeću, obuću, školski pribor, laptope, sportsku opremu, poklon pakete i hranu u vrijednosti od 3.516.802 KM (≈EUR 1.798.112,31);
 • Za hiljadu korisnika, majki i mladih, organizovali smo psihosocijalne radionice u vrijednosti 916.844,43 KM  (≈EUR 468.775,11);
 • Udruženje je u oko dvadeset škola u BiH doniralo školska i sportska pomagala, keramičke table, informatičku opremu, knjige školskim bibliotekama te uradilo obnovu školskih zgrada i sportskih dvorana ukupne vrijednosti  402.000 KM (≈EUR 205.539,34);
 • Udruženje raspolaže društvenom/sopstvenom imovinom (kuća s baštom, motorna vozila, informatička sredstva i dr.) u vrijednosti preko 684.540 KM  (≈EUR 350.000).
Najznačajniji projekti koje je realizovalo Udruženje:
 1. Projekat „Podrška aktivnostima Udruženja sa fokusom na prevazilaženje posttraumatskih posljedica djece/mladih i roditelja/staratelja“ (žene Visokog i Hadžića, te mladi –stipednisti OGBH)
 2. Projekat štampanje i prodaja kalendara (22 godine)
 3. Stipendiranje iz Fonda „Pavao Jusuf Urban Ibruljević“
 4. „S obrazovanjem u budućnost“, stipendiranje djece romske nacionalne manjine
 5. Stipendiranje iz Fonda „Tanje Mihać“
 6. Stipendiranje iz Fonda „Kemal Hasibović“
 7. Ljetovanje „Boračko jezero“ (uspješna implementacija 16 godina) i zimovanje u Švedskoj ( u organizaciji AlpinaScand Sarajevo ’84)
Za dvadeset i šest godina njih 59.129 djece,  mladih i njihovih porodica koristilo je usluge Udruženja  u vrijednosti  12.920.274,43 KM (≈EUR 6.606.031,42).
Sve ovo ostvareno je zahvaljujući velikom broju BH donatora, članova i prijatelja i ne manjem broju donatora i sponzora iz Evrope, SAD i Australije – pojedinaca, grupa, nevladinih organizacija, institucija. Dvadeset i pet godina postojimo i stabilni smo zahvaljujući i Vama. Ponosni smo na činjenicu da ste u Udruženju prepoznali i njegovu humanu bitnost – najvrijedniji od svih kapitala je onaj uložen u čovjeka.

Ponosni smo na činjenicu da smo 06. aprila 2016. godine dobili Šestoaprilsku nagradu Grada Sarajeva u čemu je značajan i Vaš doprinos.  Pored ove, nosioci smo i Nagrade Sloboda (Međunarodni centar za mir), Plakete Ministarstva obrazovanja i nauke FBiH, Zlatne plakete Općine Novo Sarajevo,  Plakete Vijeća Kongresa Bošnjačkih Intelektualaca, Zahvalnice Univerziteta u Sarajevu, kao i nagrade BH telecoma za ponosne partnere, te preko 70 zahvalnica  partnerskih organizacija i škola.

22. juna 2019. godine na veoma svečan način obilježili smo 25 godina uspješnog rada uz koncert gospođe Amire Medunjanin te uz prisustvo prijatelja Udruženja iz 8 evropskih zemalja.

U povodu 25. godišnjice Udruženja JP BH Pošta doo štampali su poštansku marku „25 godina Udruženja Obrazovanje gradi BiH“ autorice Čengić Nađe.

[1] Zaključno sa školskom/akademskom 2020/2021.
[2] Konverzija po  kursnoj listi za februar 2021.
bahsegelbahis.com -

New ICO

-
meritroyalbet giriş