Scroll Top

Druga strana romskih priča: Almedina Sejdić Gegaj

Almedina Sejdić Gegaj je bivša stipendistica Udruženja “Obrazovanje gradi BiH”. Po završetku školovanja entuzijastično je kročila u privatni posao ali splet okolnosti je Almedinu odveo u drugom smjeru:  više ne živi u BiH.

Željela je biti frizerka i to je i ostvarila. Prije nego što je zasnovala porodicu, Almedina je radila u svom frizersko – kozmetičkom salonu “Ela”. Posao je dobro išao, klijenti i klijentice su joj vjerovali i već počela sticati one stalne. Ipak, materijalno je stavila po strani i trenutno je posvećena porodici. 

“Rođena sam u Njemačkoj u Potsdamu. Završila sam Srednju školu poljoprivrede, prehrane, veterine i uslužnih djelatnosti u Sarajevu, smjer frizer. Oduvijek sam imala želju da budem frizerka i kozmetičarka. Ostvarila sam svoju želju kada sam otvorila svoj salon. Znala sam da, ako želim da je ostvarim, školu moram završiti, pa me na rad i učenje motivisao moj san. Ništa negativno ne bih mogla da izdvojim.”

Bosnu i Hercegovinu je napustila udajom. Trenutno se nalazi u Dubaiju gdje živi sa svojom porodicom. U svoju zemlju dođe kako bi posjetila najdraže ali se ne planira vratiti u skorije vrijeme. Iako joj je djetinjstvo prošlo u igri i ostalo u lijepom sjećanju, svojim mališanima budućnost želi osigurati u inostranstvu.

“Iako sam Romkinja, diskriminaciju nisam doživjela od drugih. Bila sam prihvaćena i u mom okruženju je bilo sramota kada bi se desilo da zbog nacionalnosti neko bude uznemiravan. Smatram se sretnom i jakom osobom. Upornost i snalažljivost su moje karakteristike koje me čine snažnom. Ljubav prema porodici je učinila da se svako jutro budim sretna.”

Almedinin savjet

“Pokažite da smo mi snažni i dobri. Obrazujte se, radite, njegujte svoju kulturu i ne stidite se onoga što ste. Naprotiv, budite ponosni.”