Scroll Top

Druga strana romskih priča: Edis Sali

Jedan od najvrijednijih i najboljih učenika koje Udruženje stipendira je Edis Sali. Visok prosjek ocjena je držao tokom čitave osnovne škole a sada u srednjoj u učenju uživa još više. Iako nekada nije bilo lako, Edis kaže da je vrijedilo i da je ponosan na svoj uspjeh.

“Još od malena zamišljam sebe kao frizera, to je ono čime želim da se bavim i nadam se da ću u tome uspjeti. Živim u Zenici i idem u Mješovitu srednju školu “Mladost”. Moje školovanje je bilo drugačije od školovanja mojih vršnjaka. Trudio sam se koliko sam mogao iako nisam imao sredstava za školovanje. Moja porodica je bila u vrlo teškoj socijalnoj krizi, ali ja sam i pored toga od prvog do devetog razreda imao vrlodobar uspjeh.”

Edis kaže da se u školama romska djeca vrlo često odvajaju od druge djece i da diskriminacija postoji. On, srećom, nije imao tih problema. Njega su vršnjaci prihvatili i nikada se nije osjećao odbačeno. Male su razlike između običaja koje njegova porodica poštuje i onih koje su dio njegove okoline. U praznicima, koji su mu najkarakterističniji, najviše uživa.

“Volim svoje i poštujem tuđe. Porodica mi je jako važna i oni su mi podrška u svemu. Volim naše praznike, tada smo najveseliji.”

Ukoliko bude osigurao stalna primanja, ostat će u BiH. Voli svoj grad i najviše bi volio svoju budućnost graditi upravo tu. Ipak, ukoliko mu se pruži bolja prilika u inostranstvu, rado će je iskoristiti.

“Najdraži dio grada mi je Blatuša, tu sam proveo svoje djetinjstvo. Želio bih otvoriti svoj frizerski salon ovdje negdje. Želim pošteno raditi i zarađivati za sebe, svoj život i svoju porodicu. Na rad i učenje me motiviše najviše želja za uspjehom. Nisam imao mnogo u životu, pa mi je ostalo dosta toga neispunjeno. Volio bih da svojim radom budem u mogućnosti priuštiti sebi sve što poželim.”

Edisov savjet:

“Svim pripadnicima romske nacionalne manjine želio bih poručiti da se trude koliko god mogu kako bi uspjeli ostvariti svoje želje i ciljeve. Sa trudom i uz mnogo samopouzdanja moguće je ostvariti svoje snove.”