Scroll Top

Druga strana romskih priča: Jasmina Sejdić

Jasmina Sejdić je završila Srednju školu poljoprivrede, prehrane, veterine i uslužnih djelatnosti, smjer pekar. Nije joj to bila želja, pa se danas ne bavi poslom o kojem je sanjala. Ipak, kaže da nikad nije kasno.

“Nisam željela da idem u školu za pekara. Htjela sam biti frizerka. Sigurna sam da ću jednog dana ispuniti sebi tu želju. Ipak, jako mi je važno da sam završila srednju školu. Iako sam rođena u Njemačkoj i govorim njemački jezik, ne planiram ići nigdje iz BiH i još uvijek želim da budem frizerka upravo ovdje. “

Tokom školovanja nije imala problema. Družila se, učila i sticala samopouzdanje. Voli svoj grad i ljude koji žive u njemu.

“Romkinja sam i ponosno to kažem. Nisam nikada imala problema zbog toga. Školski period mi je bio nezaboravan. Trudila sam se uvijek da završim što boljim uspjehom. Moji prijatelji su mi uljepšali taj period. Ja volim Sarajevo, odrasla sam i živim u naselju Dobrinja, i mislim da su ovdje najbolji ljudi.”

Jasminin savjet

“Želim svima poručiti da je jako bitno da budu iskreni, da se ne stide svoje nacije i da to ne trebaju kriti. Svi smo isti i nemojte dozvoliti da vam iko kaže drugačije. Idite u školu, jako je bitno imati diplomu u rukama. Dobra i sigurna budućnost nije nemoguća, ma kako god vam se sada to činilo.”