Scroll Top

Druga strana romskih priča: Larisa Crnović

Frizersko zanimanje ima tradiciju dugu čak hiljadama godina. Otkriveni su i dokazi iz antičkog doba na umjetničkim slikama na kojima se vidi kako pojedinci rade na kosi drugih osoba.  Vi to sigurno niste znali, ali naša stipendistkinja, Larisa Crnović već zna sve o tom zanatu.

O školi

Larisa živi u Kaknju. Pohađa Mješovitu srednju školu, smjer frizer.  Sebe je u tom poslu vidjela već neko vrijeme. Kaže da se dobar frizer rađa ali majstor svoju vještinu mora graditi godinama. Ipak, usavršavanje ostavlja budućnosti pa trenutno uživa u svom školovanju i svemu što joj je ono donijelo.

“Od početka pa sve do sada je bilo lijepo, imala sam jedno lijepo školovanje u kojem sam sticala mnoge prijatelje. Obišla sam neka nova mjesta kroz ekskurzije, olimpijske igre, radionice i druge aktivnosti. Do danas ništa negativno ne mogu izdvojiti. Smatram se sretnom jer sam zdrava, imam porodicu čija sreća mi je mnogo bitna i koja mi je oslonac za sve u životu. Imam nekoliko prijatelja i uživam u našim druženjima. Trudim se biti skromna, za sreću nam ne treba puno.”

Larisa je odrasla u multikulturalnom okruženju. Nije se suočavala sa diskriminacijom ali je upoznata sa razlozima zbog kojih ona nastaje kao i posljedicama koje ostavlja.

“U školama je diskriminacija prisutna. Djeca znaju biti okrutna, ne shvatajući da ono što oni nazivaju šalom, ostavlja posljedice. To su generalno diskriminacije zasnovane na spolnom, nacionalnom, vjerskom identitetu, seksualnoj orijentaciji, invaliditetu, političkom uvjerenju, boji kože, imovinskom stanju i slično. Lično nisam imala problema s tim.”

Njemački i engleski jezik je učila u školi. U sebe ulaže jer ima jaku volju i motivaciju. Obrazovanje planira završiti u svom gradu ali se u budućnosti vidi van BiH.

“Motivaciju mi daje želja da stičem nova znanja, iskusim nove aktivnosti. Želim sutra imati lijep život, raditi fin posao uz normalan trud i rad. Ostanem li pri tome da se bavim kozmetikom i svojom strukom, voljela bih to raditi negdje van ove zemlje. Mislim da ovdje zanati nisu dovoljno cijenjeni. Znam da ako ikada odem odavde srce će i dalje živjeti u BiH. Ipak, želim vidjeti kako je van naše zemlje.”

Larisin savjet

“Postavljanje malih ciljeva i težnja ka njihovim ostvarenjima, svakoga dana, čine osobu jačom i ponosnom na sebe. Ne odustajte od svojih ciljeva.”