Scroll Top

Druga strana romskih priča

Od samog početka rada Udruženja “Obrazovanje gradi BiH”, svaki naš dan je posvećen djeci. Ako u momentu ne lobiramo za njihove stipendije, onda sigurno pišemo projekte, tražimo donacije za školsku opremu, organizujemo edukacije i dajemo sve od sebe da budemo kuća u kojoj se oni osjećaju poželjno, pozvano. Oni to nama vrate na najljepši mogući način: uspjehom.

Brojni naši stipendisti danas su odrasli ljudi. Rade i imaju svoje porodice. Neki od njih su doživjeli velike uspjehe, pa ih gledamo na malim ekranima i ponosimo se.

Jedna od kategorija na čije uspjehe smo posebno ponosni su pripadnici romske nacionalne manjine. Njihova borba je teža jer je vode mnogo češće nego druga djeca. Suočeni su sa diskriminacijama, o čijim dubinama nam govore mnoga istraživanja. Zato smo odlučili da vam ispričamo njihove priče. 

Ovo su druge strane romskih priča. Priče koje su pozitivne, koje će vas inspirisati i nadamo se, potaći da osudite svaki oblik diskriminacije. Kroz 25 priča prikazat ćemo vam lijepe običaje, mnogo truda, rad, zalaganje, bistre umove, a dok vi budete čitali prvih pet intervjua mi ćemo vjerovatno već biti u šetnji Sarajevom sa drugom grupom mladih ljudi, pričati o njihovom životu i posjetiti Muzej ratnog djetinjstva.

Projekat je podržan od strane Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH. Sponzori projekta su Violeta d.o.o. i RoyalFood d.o.o.