Scroll Top

Podjeljeni laptopi za 10 stipendista studenata Romske nacionalnosti

Udruženje „Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu“ podijelilo je laptope za 10 studenata Romske nacionalne manjine kako bi im se olakšalo praćenje i učestvovanje u online nastavi i daljem školovanju. Laptopi su donirani iz projekta „S obrazovanjem u budućnost“ koji podržava Fond otvoreno društvo BiH, na čelu sa direktoricom gospođom Dobrilom Govedarica.

Zbog novonastale situacije sa virusom COVID-19, Udruženje je ugostilo jednu stipendistkinju kojoj je doniran laptop, dok su ostalima laptopi poslani na kućnu adresu. Studenti kojima će biti uručeni laptopi dolaze iz više gradova širom Bosne i Hercegovine; Kakanj, Tuzla, Čelić, Donji Vakuf, Visoko, Gradiška, Bijeljina i Sarajevo, a stipendiraju se iz Fonda otvoreno društvo BiH koje, kroz grantove, podržava romsku nacionalnu manjinu.

Studenti koji su obradovani novim laptopima su: Amra Ahmetović, Enisa Beganović, Vahid Beganović, Adelisa Čaluković, Ajla Jusić, Anesa Limo, Elvis Mujkić, Medina Spahić, Sacmir Seferović i Selma Zahirović.

Program podrške obrazovanju romske nacionalne manjine od strane Fonda otvoreno društvo BiH počeo je još 2005. godine preko Udruženja “Obrazovanje gradi BiH”. Zaključno sa školskom/akademskom 2019/2020. godinom, stipendirali smo 827 učenika i studenata romske nacionalne manjine, u vrijednosti od 1.737.000 KM.

Ponosni na kvalitet integracije i kulturne inkluzije romskih stipendista u projektima, Udruženje konstantno i neposredno učestvuje u smanjenju predrasuda i stereotipa o najbrojnijoj nacionalnoj manjini u našoj zemlji.