Scroll Top

Druga strana romskih priča: Nerma Sejdić

Najmlađa od tri sestre, Nerma Sejdić, je rođena 2005. godine. Trenutno pohađa Srednju poslovno-komercijalnu i trgovačku školu. Osnovno školsko obrazovanje pamti po lijepim dešavanjima, no žao joj je što joj njen uspjeh nije omogućio da upiše školu koju je zaista željela.

“Trenutno idem u srednju školu za trgovca, ali to nije ono što sam željela da upišem. Trudila se jesam ali nisam odlično učila. Ja sam htjela ići u medicinsku školu, ali za nju je trebao dosta veći prosjek ocjena od onog koji je bio u mojoj knjižici. Srednju medicinsku školu planiram upisati kada završim ovu. Moj san je da radim kao medicinska sestra u Njemačkoj, a ukoliko bih bila u mogućnosti, upisala bih i medicinski fakultet.”

Nerma govori engleski i njemački jezik. Iako voli svoj grad, ne vidi svoju budućnost ovdje. Razlog za to počiva u problemima koji su duboko ukorijenjeni u našoj zemlji, kaže ona.

“Na Dobrinji sam odrasla, pa me sve uspomene vežu za taj dio grada. Stari grad je najljepši dio Sarajeva. Tu sam provela dane sa prijateljima u šetnji, izlascima i upravo u tom dijelu grada živi većina mojih prijatelja. Nisam imala susreta sa diskriminacijom, pa o tome ne volim ni govoriti. Jednostavno, ne osjećam se drugačijom od svojih prijatelja niti me oni posmatraju kao drugačiju. Imala sam lijepo djetinjstvo ali koliko god voljela Sarajevo, ja planiram ići odavde. Mislim da mi Bosna i Hercegovina neće pružiti mogućnosti na kakve ću zasigurno naići u Njemačkoj.”

Nermin savjet

“Ne trebate se stiditi svoje romske nacionalnosti niti je kriti. Svi ljudi su od krvi i mesa, svi smo isti. Ni po čemu niste manje vrijedni. Budite samouvjereni jer ćete time pokazati da ste jaki. Hrabro idite prema svom cilju.”