Scroll Top

Promjena prioritetnih kategorija pri podršci u školovanju

Udruženje „Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu“ je na XIX godišnjoj Skupštini, održanoj 24.10.2020. godine, usvojilo izmjene i dopune Statuta Udruženja. Najvažnije tačke izmjena i dopuna tiču se korisničkih grupa koje usluge Udruženja koriste od samog osnivanja Udruženja te koje su uklesane u moto i misiju ove kuće.

Naime, s obzirom na činjenicu da se ove školske/akademske godine školuju posljednje generacije djece žrtava rata, Udruženje će težište usmjeriti na stipendiranje i materijalnu pomoć  djece i mladih iz porodica ratnih vojnih invalida, demobilisanih boraca i civilnih žrtava rata, djece i mladih sa invaliditetom, talentovane djece i mladih, djeci i mladima romske nacionalne manjine i socijalno ugrožene djece i mladih.

Shodno ovoj izmjeni, moto pod kojim je Udruženje djelovalo 26 godina – „Djeca žrtava rata – naša trajna briga“ ostaje sa humanom misijom – kvalitetnim i stabilnim obrazovanjem pomagati djeci i mladima gore navedenih kategorija, poštujući njihovu nacionalnu, vjersku, kulturnu pripadnost i državljanstvo Bosne i Hercegovine.

Bez segregacije, asimilacije, protekcionizma i rodnih razlika.

Bićemo primjer i drugim nevladinim organizacijama sličnog opredjeljenja za maksimum – obrazovanje za svakog.

  

Udruženje „Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu“