Scroll Top

Udruženje ''Obrazovanje gradi BiH'' dobitnik nagrade ''Želimir Vidović Keli''

Odlukom Upravnog odbora Fudbalskog kluba Sarajevo ovogodišnji dobitnik nagrade za humanost u sportu “Želimir Vidović Keli” je Udruženje “Obrazovanje gradi BiH“.

U obrazloženju odluke navedeno je da je Udruženje Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu već decenijama primjer humanosti, nesebičnosti i brige o drugima, “…pa iako se i sami finansiraju od donacija, nalaze način da pored stipendija podrže mlade zaljubljenike u sport. To ih čini pravim primjerom u bh. društvu i dokaz je koliko je svoje ljudske vrijednosti utkao u njihovu misiju njihov osnivač pokojni general Jovo Divjak, legenda i jedan od simbola ovog grada. Ovim gestom želimo na pravi način odati počast pokojnom generalu koji je zadužio ovaj grad na isti način kao i naš Želimir Vidović Keli po kojem ova nagrada i nosi ime” – riječi su ovog Upravnog odbora.

Nagradu “Želimir Vidović Keli”, ispred Udruženja, preuzeo je zamjenik izvršnog direktora, Edin Bećarević koji se prisutnima obratio sa par rečenica zahvale za ovu izuzetnu čast.

Fudbalski klub Sarajevo obilježio je 75 godina postojanja 25. oktobra u Vijećnici gdje su uručene nagrade nazvane po bivšem igraču ovog kluba koji je svojom humanošću i djelima ostavio neizbrisiv trag.

“Želimir Vidović Keli, legenda Fudbalskog kluba Sarajevo i čitavog grada, rođen je 17. novembra 1953. godine u  Sarajevu. Na najveći bh. stadion stigao je u ljeto 1974. iz sarajevske Bosne. Debitovao je za prvi tim 14. avgusta 1974. u utakmici kupa protiv ilidžanskog Igmana. Dres Sarajeva Keli je oblačio 241 put i postigao 14 golova. Keli je ubijen 17. maja 1992. godine u Nedžarićima. Poginuo je u humanoj misiji, prevozeći ranjenike iz sarajevskog naselja Dobrinja prema bolnici Koševo.”

Galerija